VHF radio

Hvad kan en VHF radio gøre for mig?

En maritim VHF radio er en kommunikations radio med en sender og en modtager. Den sender på frekvenser omkring 160 Mhz og har en rækkevidde på omtrent så langt man kan se.

Man kan ikke sige at en VHF radio kan erstatte en mobiltelefon eller omvendt. Mobiltelefonen er god hvis du skal ringe hjem og sige at du er blevet forsinket - hvis du er i et område hvor der er mobil dækning.

Hvis du derimod skal bruge hurtig hjælp fra en anden sejlende, hjælper mobiltelefonen ikke meget hvis du ikke kender nummeret på den du skal ringe til.

VHF radioen har den fordel at du til enhver tid kan foretage et opkald, og alle inden for rækkevidde kan høre dig og hurtig komme til hjælp. Her behøver du ikke at kunne nogle numre på de andre sejlende.

Hvis det er mere alvorligt kan man også kontakte Lyngby radio på kanal 16 via VHF radioen. De har lyttevagt, og kan kaldes overalt i de danske farvande, herunder Silkeborg søerne.

Her på Silkeborg søerne foregår det meste radio kommunikation bådene imellem på kanal 6 der også benyttes som opkaldskanal.
Hjejle selskabets rutebåde har lagt sig på kanal 8, så hvis du vil have fat i dem, er det på kanal 8 du skal kalde.

Enhver kan komme ud for grundstødning, haveri eller blot mindre problemer, hvor assistance fra andre sejlende på søerne kunne medvirke til at løse problemet. Her kommer VHF radioen virkelig til sin ret, da man hurtigt og nemt kan påkalde sig hjælp.

Hvis du gerne vil signalere at du lytter med på kanal 6, og dermed står til rådighed med assistance, kan du ved at kontakte sejla, få udleveret mærkater som vist til venstre, til påklæbning på din båd.


 

 


 

Se yderligere oplysninger på Søfartsstyrelsens hjemmeside om regler for brug af VHF

Her finder du yderligere information om hvordan frekvenser og kanaler er fordelt på det maritime VHF bånd.

Retur