Mere kontrol på søerne ?

20. maj. 2017

Mere kontrol på søerne ?

Det er ikke klædeligt når formanden for Silkeborg kajak klub, Rune Kristensen stiller sig op på de uskyldiges pidestal og kaster med mudder efter andre brugere af Silkeborg Søerne.
 

I stedet skulle han måske prøve at rette fokus mod at der gælder love og regler for færdsel til søs. Søvejsreglerne gælder for alle og for alle fartøjer overalt hvor der kan sejles.
Nøjagtig ligesom færdselsreglerne også gælder overalt hvor der er trafik, også for gående og cyklende.
 - Måske er det på tide at det går op for kajakroere at disse søvejsregler også gælder for dem?

Som bruger af søerne gennem mere end 40 år, oplever jeg stort set på hver eneste sejltur at kajakroere opfører sig som cyklister i trafikken. Jeg oplever at stort set ingen kajakroer har nogen som helst viden om søvejsreglerne overhovedet. Jeg ser ofte en stor flok kajakroer ved siden af hinanden så de fylder hele åens bredde, komme lige i mod mig. Jeg ser dem skære hjørner i snævringerne, så de pludselig dukker op ud af ingenting foran båden. Jeg oplever deres følgebåd uden synlig registreringsnummer sejle med langt over 5 knob gennem snævringerne.

Jeg forstår heller ikke hvorfor de skal træne kapsejlads hvor der er mest trafik? Hvorfor skal det foregå i snævringerne? Der er masser af vige hvor der stort set ingen trafik er.
Eller måske skulle de benytte Vestre Langsø der netop er udlagt som Ro og kajak baner?

Hvorfor skal der ligge 2 ubenyttede mål i vandet foran Sejsvej, netop der hvor kommunen har anlagt fortøjnings pladser til motorbåde. Hvorfor kan denne bane ikke ligge f.eks i bugten ved Aqua hvor der stort set aldrig er trafik.  Handler det måske bare om at blive set?

Det er klart at kajakroere oplever at alle andre sejlende er ude på at chikanere, når man som en  spøgelsesbilist på en motorvej kommer sejlende i den forkerte side gennem åen eller snævringer.

Måske skulle kajakroerne se sig selv i spejlet, og bruge lidt energi på at læse og forstå søvejsreglerne inden de begynder at råbe op om noget de åbenlyst ikke har sat sig ind i.

Ja, tak. Lad os få mere kontrol på søerne. Men lad det være nogen med den nødvendige faglige viden om færdsel til søs, og ikke blot nogle der fokusere på fart, redningsveste og registreringsnumre.

Søvejsreglerne kan man læse mere om her, hvor det også er muligt at hente lovteksten der ligger til grund for søvejsreglerne.